Att provrida häst

Hur tycker ni att det är att provrida andras hästar?
Jag är ju som sagt ute efter en ny pålle & då måste man ju provrida lite hästar innan man finner den rätta :)

Personligen tycker jag oftast det är skitjobbigt innan det är gjort så att säga. Folk är ju så olika och jag skäms lite över mig själv osv…
Först ska man ringa på en annons, sen ska man bestämma en tid för provridning, sen ska man hitta till stället där hästen finns (inte alltid så lätt)
Därefter se hästen och träffa matte/husse. Hälsa, prata och ja… komma igång.
Sen upp på hästryggen och bli iaktagen till tusen. Det granskas hejvilt av flera ögon & där sitter man uppe på en hästrygg som man knappt känner till.

Man ska försöka visa sitt bästa, känna av hästen under en, om man gillar det man sitter på eller inte. Om man kommer överens. Det är ändå ganska mycket begärt.
Nervöst och står press på sig samtidigt som man är förväntansfull! Man vill ju att det ska passa, man vill att det ska fungera! Jag menar, annars hade man ju aldrig ringt på annonsen från första början?!
Förhoppningsvis är ägaren till hästen trevlig och pratar lite med en undertiden man rider. Kommer med lite input osv. Så man känner sig mer ”hemma” – mer välkommen.

Vad tycker ni man ska tänka på vid provridning?
Jag brukar se mig omkring vad hästen har för omgivning. Vad brukar den gå i för hagar? Hur ser boxen ut, dricker den från vattenkopp eller hink?
Jag brukar fråga vad den äter, hur mycket etc. Om det är nåt den inte fungerar på fodermässigt osv.
Jag kollar hur ägaren till hästen gör iordning sin pålle. I vilken ordning, är själv med och klappar och känner igenom hästens ben, rygg mm.
Kollar vad den har för bett och frågar om de alltid rider på samma, eller brukar byta mm.

Kontrollerar vad hästen reagerar på i sin omgivning, om den blir störd av trafik, folk. Om den verkar tittig av sig mm.
När jag väl suttit upp så känner jag först och främst efter gas och broms. Det är nummer ett för mig.
Känner av om den går mycket efter kroppsvikt eller om det är skänklar och hand den är upplärd efter (för ja, det skiljer mycket)
Om hästen har eget ”go” eller om man får skänkla mycket.
Stel? Känns den jämn? Ja, det är massor som surrar i huvvet.
Sen ska man självklart gilla hästens gångarter…

Självklart frågar jag massor när jag är där. Förhoppningsvis så berättar ägaren en hel del självmant. Annars får man försöka lirka ut det mesta själv…
Nåt annat ni kommer på?

På söndag ska jag faktiskt iväg på en provridning igen.
Valack på 14 år. Irländsk import (som 3åring). Ca 165cm i mankhöjd.

Hon skriver såhär i sin annons:
Uttrycksfull välriden valack för dressyr, hoppning och hobbyridning. Imp Irland som 3-åring. 165 cm hög. Maffig modell men lättriden, lydig för hjälper och vikt.Tränad i terrängen – hoppar allt.

I dressyr är han utbildad i skolorna, diagonalslutor och skrittpriuetter, påbörjad att trampa, galoppbyten och galopppiruetter. Regelbundet tränad. Tävlad 90 cm hoppning på klubbtävling, tränad 1,15m utan minsta problem. Arbetsmyra som alltid gör sitt bästa, rolig att fila på banan varje dag. Vill gärna aktiveras och trivs då han får jobba.
Går fram överallt, pigg att rida. Snäll att lasta, klippa och sköta. Frisk och fräsch, fullförsäkrad.

Vad tror ni? Självklart lägger jag upp filmer här efteråt!

 

En reaktion på “Att provrida häst

  1. DEt är ju så sjukt mycket man vill veta om sin ev nya familjemedlem å inte kommer man ihåg hälften ;) Det kommer att gå toppen. Skall bli spännande att få se mer :D Kram på di

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *