>Nya Saab 9-5. Hit eller shit?

>Det är ju verkligen på tiden att Saab kommer med nåt nytt. Å andra sidan kanske vi ska vara glada över att denna bil presenteras överhuvudtaget?? ;)


Nya Saab 9-5börjar säljas under modellår 2010!

Vid lanseringen av nya 9-5 är det två fyrcylindriga motoralternativ som är aktuella. Den ena en dieselmotor, den andra en bensinmotor.
Turbodieseln är på 2,0 liter och släpper endast ut 139 gram koldioxid per kilometer. Bensinmotorn, även den på 2,0 liter och med turbo, har ett effektuttag på 220 hästkrafter.

Kort efter lanseringen introduceras också en 2,0-liters turboförsedd BioPower-motor för E85 (etanol) samt en ny 1,6-liters bensinturbofyra med 180 hästkrafter. Toppversionen blir turbo-V6-motorn på 2,8 liter med 300 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Denna värsting finns enbart att få i fyrhjulsdrivet utförande, eller XWD som Saab kallar det.
XWD kan även kombineras tillsammans med BioPower-motorn. Den aktiva bakhjulsdifferentialen eLSD, som fått mycket lovord och som omfördelar drivkraften mellan bakhjulen, finns också tillgänglig.Till motorerna kombineras antingen manuella eller automatiska växellådor, alla sexväxlade.

Saab har jobbat hårt med att få bilens att upplevas mindre på vägen än vad den i själva verket är. Med det senaste inom modern teknik och elektronik ska sportigheten hela tiden göra sig påmind, bland annat Saab DriveSense – adaptiv chassikontroll – som erbjuds till alla motoralternativ.

Andra tekniska nyheter som Saab introducerar i och med nya 9-5 är adaptiva Bi-xenon Smart Beam (adaptiva strålkastare), intelligent adaptiv farthållare och Pilot HUD (head up-display som projicerar information i vindrutan framför föraren).Andra trevliga nyheter är nyckellöst lås- och tändningssystem, trezons luftkonditionering, dymanisk parkeringshjälp, ljudsystem från Harman/Kardon, dvd- och ljudanläggning för baksätespassagerarna samt gps-navigator med stor skärm och hårddisk på tio gigabyte.

Fast om du frågar mig så skulle detta ha kommit för några år sedan för att ha kunnat hänga med.
Det som jag dessutom tycker är mindre bra och som jag tror de kommer förlora på är att kombin inte kommer förens ca ett år efter lanseringen av sedanen…

Hit eller shit?
Det får tiden utvisa, kul att Saab är på g igen!!

Källa: Teknikens Värld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *